Penedès Notícies

Garraf

Mercat Laboral

Publicat el 05/04/2020

Font: N.P. Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.
A través del Pacte per l'Ocupació del Garraf es vol dissenyar un pla que determini les polítiques i línies d'ajut adequades a les necessitats reals de la comarca. L'Institut Municipal d'Educació i Treball (IMET) podria romandre obert tot l'estiu enguany. Com a mesura excepcional i “coneixedors que serem un servei essencial en els mesos que vindran”, ha afirmat la regidora d'Educació i Ocupació de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Mercè Mateo, “estem plantejant que estigui obert els mesos de juliol i agost per fer front a aquesta crisi que estem vivint”.

Mercè Mateo ha manifestat que s'està treballant intensament i coordinada des del Pacte per l'Ocupació del Garraf, i "el fet de treballar conjuntament els sis municipis i els diferents agents com sindicats, federació d'empresaris, universitat i Departament d'Educació, ens permet detectar les necessitats reals del territori i instar a les administracions superiors a desenvolupar polítiques d'ocupació i línies d'ajut orientades al manteniment o a la creació de llocs de treball d'acord amb aquestes necessitats".

La regidora d'Ocupació confia que aquest espai de trobada permeti, a més a més de compartir bones pràctiques entre municipis, “dissenyar un projecte en base a una radiografia acurada del nostre territori”. Actualment s'estan definint els grups de treball i establint les línies estratègiques “per poder treballar amb intensitat i agilitat de manera que conjuntament puguem contribuir a minimitzar l'impacte d'aquesta crisi, que no és només sanitària, sinó que serà també una crisi social i econòmica”.

Mentre no es poden impulsar nous programes ni accions per promoure l'ocupació, l'IMET continua desenvolupant la tasca de tutoria, assessorament, informació i seguiment dels centenars d'usuaris dels diversos programes formatius, educatius i d'acompanyament que imparteix el centre. El seu gerent, Jordi Palacios, ha explicat que els diferents serveis de l'IMET romanen actius malgrat el confinament “de forma telefònica i telemàtica, realitzant les tasques de seguiment i acompanyament dels usuaris en funció de les eines disponibles i del perfil dels assistents al centre”. Entre aquests, l'alumnat de l'EFAV “continua la formació de les matèries teòriques, deixant de banda temporalment la part pràctica del curs fins que es pugui reprendre el curs amb normalitat”.


Empresa - Subvencions i Ajuts

Publicat el 05/04/2020

Font: N.P. Ajuntament de Sitges.
La regidoria de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Sitges prepara ajuts específics per a autònoms i per a les empreses amb la voluntat de minimitzar els efectes de la pandèmia sobre l’economia. Aquests ajuts es presenten al proper ple que tindrà lloc el 15 d’abril.

La regidoria de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Sitges treballa amb nous paquets de mesures per lluitar contra els efectes derivats del coronavirus sobre l’economia local.

Amb la voluntat d’alleugerir el sector econòmic a causa de l’aturada de l’activitat per l’estat d’alarma, el regidor de Promoció Econòmica, Guillem Escolà, explica que “ara presentem un primer paquet d’ajudes adreçades a les empreses i als autònoms per ajudar amb les despeses de la contractació de personal, així com per contribuir també amb les despeses en el rebut dels autònoms”. Escolà destaca que “creiem que és important en aquests moments posar tots els esforços de manera transversal per oferir un ajut als autònoms i empresaris que tenen despeses de lloguer o d’hipoteca del local comercial i dels subministraments per ajudar-los a superar aquests moments d’aturada d’activitat econòmica i després poder-la reactivar. Tenim dades que ens confirmem que un 71% dels comerciants no han pogut negociar el lloguer amb els propietaris dels locals comercials i que un 97% no ha pogut ajornar o negociar els subministraments”. El regidor de Promoció Econòmica afegeix també que “estudiem engegar noves mesures per a la reactivació de l’economia i el consum local per després del postconfinament pensant sobretot en els establiments que s’han vist obligats a tancar”.

L’Ajuntament de Sitges vol posar en marxa dues primeres línies de treball. La primera línia de treball inclou dues ajudes. Potenciar la contractació de persones i la segona ajudar als autònoms a consolidar els seus projectes. Aquests ajuts estaven previstos abans de l’emergència de la covid-19 i ara, arran de la situació actual, s’han adaptat i es presentaran en el proper ple ordinari, el 15 d’abril.


Primera línia de treball

Ajudes per a la contractació

D’una banda, les subvencions de millora en la qualitat de contractació de les persones han adaptat les bases previstes tenint en compte la situació en què es troben. En aquesta subvenció s’especifiquen dos períodes diferenciats:

Contractes realitzats entre el 7/07/2018 i el 30/10/2019 han de tenir una durada mínima de 6 mesos.
En aquest cas els contractes a subvencionar en el període que hi havia unes millors condicions econòmiques, hauran de ser d’un mínim de sis mesos de durada.
Contractes realitzats entre l’1/11/2019 fins al 14/09/2020, han de tenir una durada mínima de 3 mesos.
En aquest període, que comprèn la temporada baixa en la contractació i la crisi motivada per la situació de la Covid-19, la durada mínima dels contractes es reduirà a més de 3 mesos.

A l’hora de valorar les sol·licituds, hi haurà una puntuació extraordinària per a aquells contractes realitzats que estiguin vigents en el moment del decret d’estat d’alarma i que continuïn l’activitat laboral un cop finalitzi el confinament. D’aquesta manera, la regidoria de Promoció Econòmica vol valorar l’esforç de les empreses que han mantingut les contractacions de les persones de la seva plantilla malgrat les dificultats que s’han generat.

Totes aquelles empreses que hagin contractat a persones del 7 de juliol del 2018 fins el 14 de setembre del 2020 amb contractes superiors a sis o tres mesos de durada segons els dos períodes subvencionables, podran optar a una subvenció malgrat hagin hagut d’interrompre l’activitat laboral a causa d’un ERTO, sempre i quan aquests contractes es reprenguin un cop finalitzi el tancament obligatori de les empreses per l’estat d’alarma pel coronavirus


Ajudes als autònoms

L’altra subvenció d’ajuda als professionals i nous empresaris està destinada a consolidar els projectes iniciats durant el període del 2015 al 2019 i que han exercit la seva activitat econòmica per un període mínim de 12 mesos fins a l’actualitat de manera ininterrompuda, exceptuant el temps que duri l’estat d’alarma pel coronavirus. Així, si fins ara es consideraven els tres primers anys els decisius per consolidar un projecte empresarial, ara s’han canviat les bases de la subvenció per ampliar el període fins als 5 anys donant marge per als negocis que s’han vist durament afectats amb la crisi de la covid-19 perquè puguin reprendre l’activitat un cop s’acabi l’estat d’alarma.

També es dóna una puntuació específica per l’esforç dels professionals autònoms que hagin mantingut l’activitat econòmica durant el període d’estat d’alarma, malgrat no estar declarats com a serveis essencials.


Segona línia de treball

La segona línia de treball de la regidoria de Promoció Econòmica estudia ajuts específics per la situació de la covid-19 tant a curt com a mitjà termini. En aquest àmbit la primera mesura, que s’està preparant presentar-la d’urgència en el proper ple del mes d’abril, serà la subvenció per al pagament de lloguer o hipoteca i els subministraments en els establiments dedicats a activitats de les quals se n’ha decretat el tancament per la crisi del coronavirus i que han hagut de continuar realitzant aquests pagaments.

Les mesures, impulsades per l’Ajuntament de Sitges, seran complementàries a les presentades per la Generalitat de Catalunya i l’estat.


Mesures complementàries

Les mesures que es presenten ara des de Promoció Econòmica complementen les mesures extraordinàries ja adoptades per l’Ajuntament de Sitges pel que fa al cobrament d’impostos i taxes amb l’objectiu també de contribuir a minimitzar l’impacte econòmic del coronavirus en les famílies, els autònoms i les empreses de Sitges.

Entre les mesures destaquen l’aturada del cobrament de les quotes de determinats serveis municipals adreçats a les famílies que no s’ofereixen donada la situació actual com l’Escola Municipal de Música, les llars d’infants o la piscina municipal. El paquet de mesures inclou també l’aturada del cobrament de taxes del teixit empresarial o comercial, com les llicències d’obres, l’ocupació de via pública, terrasses o mercats. També s’allarga el termini de cobrament d’impostos amb una major incidència en les economies familiars. A més d’aquesta aturada, per a aquells establiments que hagin hagut d’aturar la seva activitat a casua del decret durant el periode d’alarma, l’ajuntament no cobrarà aquestes taxes durant aquest periode de temps.

El nou calendari fiscal inclou l’ajornament de l’IBI, l’impost als vehicles de tracció mecànica o la taxa de residus comercials, entre d’altres. Amb aquestes mesures, l’Ajuntament ajorna el cobrament d’un total de 15 milions d’euros.


Promoció Econòmica informa de les ajudes de la Generalitat i l’estat

Des que es va decretat l’estat d’alarma, la regidoria de Promoció Econòmica informa sobre els ajuts que les diferents administracions públiques van publicant dirigits tant a les empreses, com a autònoms i persones treballadores. Totes les mesures s’actualitzen i es poden consultar permanentment a través de la pàgina web municipal https://www.sitges.cat/serveis/promocio-economica/ajudes-covid-19.

Tota aquesta informació s’ha enviat per correu electrònic tant a les empreses com als usuaris de la borsa de treball i aquest dilluns, 30 de març, s’ha fet una videotrucada amb els representants de les associacions empresarials per mantenir-los informats i copsar quines són les seves necessitats i els seus dubtes.

L’Ajuntament també ha posat en marxa el servei de l’OAC360º.


Alt Penedès

Voluntariat

Publicat el 05/04/2020

Font: N.P. Ajuntament de Vilafranca del Penedès
Amb motiu de la crisi sanitària provocada per la Covid19, l’Oficina del Voluntariat de l’Ajuntament de Vilafranca està articulant, amb el suport d’empreses i entitats socials, accions adreçades a donar resposta a les necessitats de la població d’alt risc de Vilafranca i coordinant iniciatives per respondre a les necessitats de material de protecció dels serveis sanitaris. A la vegada, aquest servei també està atenent i assessorant a les persones que ofereixen els seus coneixements i aptituds tot canalitzant aquestes demandes a través de les entitats socials Ressò i Creu Roja Alt Penedès, per donar suport als diferents projectes que tenen en marxa. Tanmateix, tant des d’aquest servei com des del propi Ajuntament es remarca que el millor voluntariat que es pot fer és quedar-se a casa.

Entre les accions que s’estan coordinant des d’aquest servei hi ha el repartiment d’àpats a domicili. La col·laboració de l’empresa Ford Nicolàs, del Restaurant Casanova, així com de la Creu Roja Alt Penedès permet portar a domicili 546 àpats setmanals a persones amb mobilitat reduïda i gent gran que viu sola, així com als centres d’acollida Abraham de Càritas i Can Xarxinet de l’Església Evangelista.

Una altra acció que començarà aquesta setmana és la col·laboració amb l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès per portar i recollir roba per fer un tipus de bates concretes que necessita el personal sanitari. Un total de 60 persones cosidores de tota la comarca, estan treballant desinteressadament, per fer aquestes bates als seus domicilis, així com mascaretes. Una empresa que hi col·labora és Silvalac i l’Ajuntament de Vilafranca facilita el transport mitjançant la Policia Local i la Unitat de Serveis.


El contacte amb l’Oficina del Voluntariat es pot fer a través del seu mòbil 608 349 528 o al correu electrònic voluntariat@vilafranca.org

L’Oficina del Voluntariat segueix les recomanacions del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat adreçades a les iniciatives solidàries sorgides de la mobilització ciutadana en suport de les persones vulnerables en el marc de l’emergència sanitària. En aquest sentit, es fixa la coordinació entre les iniciatives ciutadanes, les entitats i els poders públics locals competents, la comunicació a l’autoritat competent per a la necessària coordinació; i el respecte a les instruccions i recomanacions dels poders públics sanitaris i d’ordre públic, per garantir la seguretat de totes les persones participants.


Fires

Publicat el 05/04/2020

Font: N.P. Ajuntament de Vilafranca del Penedès.
La Comissió de Fires de Maig ha acordat, en una reunió telemàtica realitzada ahir dijous, suspendre la celebració de les Fires i Festes de Maig o dels Enamorats de Vilafranca, que estaven previstes pels propers 15, 16 i 17 de maig. La comissió, presidida pel regidor de Promoció Econòmica i Comerç, Joan Manel Montfort, i integrada majoritàriament per expositors representants dels diferents sectors que acudeixen al popular certamen multisectorial, ha adoptat aquesta decisió per unanimitat, atenent la situació actual de la pandèmia per Coronavirus/COVID19.

Així mateix la comissió ha posposat la decisió de traslladar les Fires a una altra data d’aquest any 2020 o bé suspendre-les definitivament fins al 2021. En aquest sentit, es vol esperar que la situació a nivell sanitari es normalitzi i copsar fins a quin punt aquesta crisi hagi afectat els diferents sectors econòmics i empresarials del Penedès.


.

Baix Penedès

COVID19

Publicat el 04/04/2020

Font: Compte twitter de la Xarxa de Suport d'El Vendrell.
A rel de la crisi creada per l'aparició de la COVID-19, s'ha creat la Xarxa de Suport d'El Vendrell, un grup de veïnes i veïns del Vendrell que ens posem al servei de la comunitat per a ajudar a aquelles persones que més ho necessiten. Molt activa a les xarxes socials (amb canal youtube, pàgina a Facebook, IGTV al compte d'instagram i compte a twitter), entre altres tasques, porten a domicili la compra o medicaments a persones que no poden sortir de casa, donen conversa telefònica o virtual amb gent que està sola, donen assessorament sobre temes relacionats amb la malaltia i les seves conseqüències, així com fan campanyes de sensibilització.

COVID19

Publicat el 04/04/2020

Font: Compte Twitter Ajuntament de Calafell.
Entre el divendres 3 d'abril al vespre, i el dissabte 4 d'abril al migdia, la Policia Local de Calafell ha posat 40 denúncies per incomplir el confinament, segons indica el compte twitter de l'ajuntament penedesenc. La major part corresponen a desplaçaments no autoritzats de cap de setmana o segona residència.


Anoia

COVID19

Publicat el 04/04/2020

Font: N.P. Generalitat de Catalunya.
El comitè tècnic del Procicat ha acordat aquest dissabte 4 d'abril aixecar el confinament específic a la Conca d’Òdena i que el confinament en aquesta àrea sigui el mateix que a la resta de Catalunya. Tanmateix, sí que continuaran, com a la resta del país, els controls dinàmics per fer respectar amb tot el rigor el confinament vigent a tot Catalunya. Així n’ha informat el Govern en la compareixença diària que realitza per donar a conèixer l’evolució del coronavirus a Catalunya.

Budó ha afirmat que, si bé l’aixecament del confinament específic a la conca d’Òdena, pot fer pensar que la situació millora en alguns aspectes, ha volgut fer un toc d’alerta a no abaixar la guàrdia. “El confinament ha demostrat la seva utilitat i per tant s’ha de mantenir de manera estricta fins que les autoritats sanitàries diguin el contrari”, ha afirmat la portaveu del Govern. I ha afegit: “Ara més que mai és el moment de no relaxar el confinament perquè estem en el bon camí i, com hem vist en d’altres països, malauradament les dades positives han provocat un relaxament del confinament i un efecte rebot amb un augment dramàtic de contagis”.


El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha explicat que es deixa sense efecte el confinament perimetral de la Conca d'Òdena. Aquesta decisió es comunicarà per escrit en les pròximes hores al ministeri de Sanitat, com a autoritat competent a l'actual situació de l'estat d'alarma. La decisió s'ha pres després de la reunió del comitè tècnic i el consell assessor del Pla d'emergències Procicat.

"Aquest confinament perimetral va ser fixat el passat divendres 27 de març i va comptar amb una prolongació en el temps. Però amb el confinament total decretat pel govern espanyol, i que havia sol·licitat amb anterioritat la Generalitat de Catalunya, no té sentit perquè estem tots a casa", ha explicat Buch.

Així i tot, el titular d'Interior ha recalcat que "no podem abaixar la guàrdia. Hem de continuar tots tancats a casa. No és una solució perquè ara estiguem tots més tranquils i sortim al carrer. És una decisió que s'ha pres vista la baixada de la mobilitat, de l'activitat i de dades epidemiològiques".


La consellera de Salut, Alba Vergés, ha comunicat que el consell tècnic del PROCICAT ha decidit avui el desconfinament perimetral de la conca d’Òdena perquè els últims informes indiquen que “l’evolució de l’epidèmia és similar a la de la resta del país”. En aquest sentit, Vergés ha assenyalat que “el creixement de la taxa d’incidència en les poblacions d'Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena s’alentitza notablement i es comporta de manera similar a la resta del territori limítrof, -que principalment és la comarca de l’Anoia-, i de referència, -que és la Catalunya Central”, segons un informe del 3 d’abril dels serveis de vigilància epidemiològica.

En el seu torn, la titular de Salut ha explicat que a l’hora de prendre aquesta decisió també s’ha tingut en compte el número reproductiu bàsic (el valor Ro) que estima la velocitat amb què una malaltia es pot propagar entre la població. Vergés ha subratllat que, segons el darrer informe de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) del 3 d’abril, “aquest número és una dècima inferior el d’Igualada respecte al de Catalunya, cosa que no havia estat així en setmanes enrera” i ha remarcat que “la corba epidèmica també indica un notable decrement del nombre de contagis diaris”.

Vergés ha volgut destacar el compliment “exemplar” del confinament per part de la ciutadania d’aquests quatre municipis de la conca d’Òdena i ha insistit que tot i que es demanarà al govern espanyol que s’acabi el confinament perimetral d’aquestes localitats no es pot abaixar la guàrdia: “el confinament de la població és bàsic i important”, ha conclòs la consellera que també ha explicat que des que va començar el brot d’Igualada s’han notificat un total de 147 morts per la Covid-19 i ha afegit que s’està a l’espera de determinar si 21 defuncions més es poden catalogar també com a Covid-19.


COVID19

Publicat el 04/04/2020

Font: N.P. Generalitat de Catalunya.
Segons declaracions de la consellera de Salut, Alba Vergés, a la roda de premsa del Govern d'aquest divendres 3 d'abril, l’exemple clar del reforçament del cos de professionals per a abordar aquesta epidèmia és el destinat a la Conca d’Òdena, que va afectar especialment l’Hospital d’Igualada, amb professionals positius de coronavirus i d’altres en aïllament. Allà, des de l’11 de març, s’han fet 42 contractacions de nous professionals sanitaris a la Conca d’Òdena i recentment s’han incorporat també 20 infermers procedents dels Bombers. A més, la consellera s’ha felicitat per la reincorporació de 171 professionals des de l’inici del brot.

“Això vol dir que tenim capacitat per retornar l’Hospital d’Igualada a la seva capacitat assistencial, de 225 llits, més els 75 llits convencionals afegits i els 8 llits d’UCI fets dins del propi centre”, ha dit. Així, amb la capacitat de l’hospital igualadí recuperada, es podran reduir les derivacions a l’Hospital General de Catalunya, que en el seu dia es va posar a disposició per atendre persones procedents de la Conca d’Òdena i de tota la comarca.

“Això és un exemple de com afegir espais a la xarxa, i sobretot de fer-ho amb capacitat professional. Hem dit sempre que els espais són importants, però sobretot ho és dotar-los de professionals sanitaris per atendre el creixement de casos que estem i continuarem tenint durant dies”, ha resumit Vergés. En aquest sentit, ha explicat que el Departament a més de demanar al Ministeri de Sanitat que homologui els títols de forma temporal a metges cubans que són a Catalunya, també ha començat els tràmits amb el Ministeri d’Exteriors per incorporar metges xinesos les pròximes setmanes. “No tenim resposta però confiem que facilitaran els tràmits per poder tenir el màxim nombre de professionals a peu de llit”, ha conclòs la consellera.


COVID19

Publicat el 04/04/2020

Font: N.P. Generalitat de Catalunya.
Aquest divendres 3 d'abril, des del Govern de Catalunya s’ha tornat a demanar al Govern espanyol que doni resposta als treballadors de la conca d’Òdena que del 13 de març fins al 29 de març no van poder treballar, però tampoc van poder-se acollir a cap baixa laboral. La portaveu Budó ha recordat que “estem parlant dels treballadors que viuen fora de la conca d’Òdena i treballen dins, com dels que viuen dins de la Conca d’Òdena i treballen fora. Aquests treballadors no han pogut anar a treballar pel confinament obligatori” i ha lamentat que “no s’han pogut acollir a una baixa mèdica, ni justificació”.

Meritxell Budó ha reclamat que “aquesta situació s’ha de resoldre de la manera més ràpida possible, ja que són milers els treballadors afectats” i que “s’estableixin uns circuits àgils per a les tramitacions que s’hagin de fer”, tal com s’ha resolt amb els treballadors considerats essencial.


Per millorar la situació dels treballadors, els ajuntaments de la conca d’Òdena s’han posat a disposició de la Generalitat. “Hem estat en contacte amb els alcaldes que han posat a disposició els treballadors municipals per ajudar a fer aquestes tramitacions necessàries”, ha explicat la consellera de la Presidència.